Dakwerken: dakkapel

Een dakkapel

Het komt regelmatig voor dat we een extra ruimte in huis willen hebben. Dat zou kunnen zijn, omdat er een gezinsuitbreiding is, voor een extra studeerkamer of extra slaapkamer. Nu kunt u denken aan het uitbouwen van de woning, maar wanneer u dat gaat berekenen, ziet u dat daar een behoorlijk prijskaartje aan hangt. Een betere en goedkopere oplossing is het plaatsen van een dakkapel. Ook hierbij is het geen goedkope aangelegenheid, maar wel een stuk goedkoper dan een uitbouw. Het is ook sneller te realiseren. Bij het plaatsen van een dakkapel kunt de prijs wel wat beïnvloeden door enkele werkzaamheden zelf uit te voeren. Hierbij kunt u denken aan de ruimte vrijmaken waar het geplaatst wordt. Ook het afwerken aan de binnenzijde zou u zelf kunnen doen.


De uitvoering

Wanneer u een dakkapel wilt gaan bouwen, moet u eerst naar de ruimte kijken die u heeft. De grootte is belangrijk voor wat betreft de kosten. Hoe groter, hoe duurder. Een groot dakkapel heeft meer materiaal nodig en ook meer manuren om het te bouwen. Het is begrijpelijk dat een dakkapel van twee meter duurder is dan een van één meter.  Het is ook belangrijk dat u weet hoe u het laat bouwen. U zou er een van hout kunnen nemen, maar ook een van kunststof. Hout is op zich goedkoper, maar moet met een vaste regelmaat geschilderd worden. Omdat het vaak hoog staat, moet daarvoor een schilder komen. Daar zijn weer extra kosten aan verbonden. Dat is zeker niet goedkoop.  

Ook moet een keus gemaakt worden voor de ramen. Moeten het vaste ramen worden of moeten ze open kunnen. Het is raadzaam om minimaal een raam open te kunnen doen. Het tijdens de zomer luchten van zo'n ruimte is belangrijk. Een vaste raam is wel veel goedkoper. Ook dat is dus een overwegingen waard.  

U kunt een aannemer in de arm nemen om de dakkapel op te bouwen. U zal voor het plaatsen eerst toestemming van de gemeente moeten hebben. Laat de aannemer eerst een offerte maken. Wanneer u zelf de ruimte in het dak maakt waar het geplaatst moet worden, scheelt ook weer in de kosten.  

U kunt ook een dakkapel kant en klaar bestellen. Wanneer het klaar is, wordt het op de afgesproken tijd met een kraan op het dak geplaatst. De aannemer zal het alleen maar afwerken. Voor het afwerken zal de aannemer vaak één dag rekenen. U kunt ook een kunststof dakkapel kant en klaar kopen. Ook deze wordt met een kraan op het dak geplaatst. Een kant en klaar dakkapel wordt een prefab dakkapel genoemd. Kijk hiervoor op Polystyle


Delen