Vijver aanleggen: voor je allereerst begint...

Is er iets mooiers dan op een zwoele zomeravond rustig in de tuin te zitten, biertje in de hand, naast het kabbelend water van je eigen vijver? Zo bezien is het ook niet meer dan logisch dat meer en meer mensen ervoor kiezen om een vijver in hun tuin aan te leggen. Een siervijver is niet alleen een leuk visueel element voor een tuin maar voegt bijkans wat meer leven toe aan je tuin. Maar hoe pak je dat nu aan: de aanleg van een vijver? 

Allereerst: wat voor type vijver wil je? - Er zijn honderden verschillende type vijvers die je in de tuin kunt aanleggen en ze hebben allemaal hun eigen specifieke karakteristieken. Het spreekt voor zich dat aan de aanleg van een vijver beginnen zonder enig idee te hebben van het eindresultaat desastreuze gevolgen kan hebben. Vergewis je daarom ook waar je aan begint. Vraag jezelf af of je een natuurlijke vijver wilt aanleggen met heel wat groen en planten die centraal staan?Of is een gemengde vijver met planten en vissen meer jouw ding en zo ja: zal je de vissen werkelijk de nodige aandacht blijven geven? Indien ja, welk type vissen eigenlijk? En dan hebben we het zelfs nog niet gehad over de mogelijkheid om een heuse zwemvijver aan te leggen. Geen duidelijk antwoord op al deze vragen zal onvermijdelijk slechts tot één ding leiden: een gebrekkige vijver. 

En nog meer keuzes - Nu denk je vast dat het gedaan is met het maken van beslissingen zodra je weet wat het type vijver is dat je in de tuin aan wilt leggen. Niets is echter minder waar: daar doet zich de volgende keuze al voor. Ga je voor een vijver gemaakt van vijverfolie, eentje van beton of een voorgevormde kunststof vijver? Al deze verschillende mogelijkheden hebben weer hun eigen voor- en nadelen en hun eigen kostprijs. Zo is een vijverfolie vijver niet meer te redden wanneer deze lek geraakt maar daarentegen wel uitermate geschikt voor een natuurlijke vormgeving en bovenal goedkoop. Een voorgevormde kunststofvijver is relatief klein en duur maar wel stevig en gemakkelijk en een betonnen vijver is stevig en bestand tegen de druk maar haast niet te verwijderen bij een verhuizing of iets dergelijks.

De volgende stappen? - Het zou voor zich moeten spreken dat hier beslissingen genomen moeten worden over de exacte locatie, de diepte, de breedte en lengte van de vijver. Om hier niet voor onaangename verrassingen komen te staan neem je bij voorkeur een papiertje en teken je het hele ontwerp uit. Denk hier goed over na. Om maar een simpel voorbeeld te geven: een vijver onder naald- en loofbomen is geen goed idee. Afvallende bladeren zijn nefast voor het natuurlijk evenwicht.
Heb je weinig tot geen ervaring met de aanleg van een vijver dan zou het eveneens voor zich moeten spreken om een deskundige op het gebied van vijver aanleg te raadplegen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Van der Haar Waterprojecten voor inzichtelijk advies.


Delen